Activiteiten eerder in 2022

di 8 februari

kamer Arnhem. Een digitale bijeenkomst, waarin onder andere de kamervoorzitters hun plannen voor 2022 ontvouwd hebben.

do 21 april

kamer Amsterdam, een rondleiding in De Inktpot, het hoofdkantoor van Prorail. Dit monument in de binnenstad van Utrecht heeft een roerige geschiedenis. Na afloop diner bij Vis en Meer.

VR 1 juli

Zomeruitje op de Floriade te Almere. Een bezoek aan het Floriadeterrein onder leiding van Ria van Dijk, stedenbouwkundige bij gemeente Almere. Na afloop diner èn overnachting bij Hotel Leonardo.

DO 8 sept

Kamer Rotterdam, bezoek aan het Merwe-Vierhavengebied in Rotterdam. Rondleiding langs de ontwikkelingen in het havengebied en bezoek aan het Keilepand, met daarna diner bij Sofia, op de Lloydpier.

DI 11 okt

Kamer Den Bosch, bezoek aan het centrum van Tilburg onder leiding van deskundigen van de gemeente, de retailcommissie en Wereldhave. Na afloop diner bij Cinecitta.


Activiteiten 2021

do 4 februari

Online nieuwjaarsbijeenkomst, thema: ontwikkelingen op de woningmarkt. Het programma begint om 20.00 uur en is rond 21.30 afgelopen.

di 2 maart

Webinar Dubai Expo, door Mariëlle Wieman en Janneke Wielaart. Voorbereiding op innovatiereis naar Dubai, in november 2021.

do 22 april

Online kennisbijeenkomst met twee sprekers. De eerste praat ons bij over constructieve veiligheid, de tweede spreker is nog niet bekend. Uiteraard is er ook gelegenheid om bij te praten! Aanvang 20.00 uur, einde 21.30 uur.

vr 2 juli

Zomeruitje. De eerste live bijeenkomst van 2021, bij Fort aan de Klop te Utrecht.

Rondleiding door Gilde Utrecht over de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de plaats van het fort in de linie. Afgesloten met een borrel en diner op het terrein van het Fort.

do 23 september

Bezoek aan de binnenstedelijk gebiedsontwikkeling CrossMark Breda. Een gebied, dichtbij het centrum van Breda, waar volop kansen liggen om de stad te versterken en te verrijken.

di 26 oktober

Rondleiding door het Hamerkwartier in Amsterdam Noord. Na afloop diner in Hotel de Goudfazant

woe 8 december

Kerstbijeenkomst in het Depotgebouw in Rotterdam, met rondleiding door Harry Kraaijeveld, directievoerder tijdens de bouw van het Depot. Aanvang 15.40 uur.

Vanwege de corona-maatregelen geen walking dinner na afloop, maar een lunch vooraf in het Nieuw Rotterdams Café.


Activiteiten 2020

do 16 jan

Renovatierondleiding Binnenhof, inclusief jaarvergadering, Den Haag 11.15-13.15 uur rondleiding langs de bouwplannen op en rond het Binnenhof. Daarna bespraken we de resultaten van de Kamers in het afgelopen jaar en de plannen voor 2020.

woe 8 april

Geannuleerd ivm corona.
Kamer Den Bosch. Bezoek aan Domus Dela in Eindhoven. Toine van Velthoven zal vertellen over de historie van het complex en ons middels een rondleiding een toelichting geven op het doorlopen renovatie- en transformatieproces.

woe 6 mei

Online bijeenkomst, thema's Ouderenzorg in Japan en De toekomst van de winkelstraat.

woe 3 juni

Online bijeenkomst, thema Ouderencomplex Franciscus Moergestelweg.

woe 1 juli

Zomeruitje - Voor deze corona-bestendige activiteit hebben we een leuk programma gemaakt. We verzamelen om 14.30 uur voor een fietstocht door Park Lingezegen. Dit is een nieuw landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen met veel ruimte voor mensen, landbouw, natuur, cultuur en water. De totale oppervlakte van Lingezegen beslaat 1700 hectare. Een flink gebied met vele mogelijkheden. Uiteraard gaan we zorgen voor een toelichting voor- en tijdens de fietstocht. Na afloop krijgen we een viergangen verrassingsmenu op het terras van Fortvier, een ontwikkeling waarin onze collega Maarten Kamp participeert.

do 27 aug

Kamer Den Bosch Thema: Herbestemming van religieus vastgoed. De bijeenkomst vond plaats in Domus Dela aan de Kanaalstraat 4 in Eindhoven. Een bezoek aan het voormalige Augustijnen klooster Mariënhage dat door Dela is verworven en recentelijk is gerenoveerd en getransformeerd tot een multifunctioneel complex waar uitvaartdiensten en huwelijksplechtigheden kunnen plaatsvinden. Met presentatie en rondleiding door Karel Franken en Peter Hoesbergen.

woe 28 okt

Kamer Amsterdam
Vanwege de corona-situatie een online programma:

  • - 20.00 uur opening

  • - 20.05 uur presentatie van Johan Roerdomp over appartementsrechten, toegespitst op religieus erfgoed

  • - 20.30 uur demo Vastgoeddata door Jeroen Tessel (extern)

  • - 21.00 uur presentatie van Lex van Lith

woe 9 dec

Kerst
Wederom een online bijeenkomst, van 20.00 tot 21.30. Omdat het de laatste bijeenkomst van het jaar is, zal deze sessie iets minder een vastgoed-karakter hebben. Wat we precies gaan doen is nog niet bekend. Het enige wat we er al over kunnen zeggen, is dat we elkaar beter zullen leren kennen!


Activiteiten 2019

di 19 feb

Bezoek aan het centrum van Arnhem en het Gelders Huis. Dit is verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018 en zeker een bezoek waard. Wij gaan op onderzoek naar de relatie tussen visie van de gebruiker en de uitwerking daarvan in het gebouw. Wat was de opdracht? Wat is het resultaat? Ook gaan we in gesprek over de relatie tussen de provincie en ons werk. En uiteraard nemen we ook een drankje met een hapje.

woe 10 april

Vanwege het tienjarig bestaan van de Stichting hebben we een voorlopig nog geheim programma voorbereid in Den Haag. Al wel bekend: 15.00 inloop 15.30 start middagprogramma 17.30 borrel 18.30 diner bij Basaal, Dunne Bierkade 3 Tijdens de borrel zal je kennis van de Vastgoedmeesters-geschiedenis op de proef gesteld worden. Hierbij zijn mooie Vastgoedmeesters-hebbedingetjes te winnen.....

do 27 juni

Dit keer gaan we de Markerwadden bezoeken. En hopelijk is het zonnig weer met een windje. Het programma start om 12.30 uur vanuit Lelystad (Batavia Haven) en is als volgt:

  • 12.30 Inschepen. Ontvangst met koffie of thee.

  • 13.00 De zeilen worden gehesen en het schip vaart richting Marker Wadden.

  • 13.00 Tijdens de vaartocht naar de Marker Wadden is er een kleine lunch.

  • 14.30 Aankomst in de natuurhaven van de Marker Wadden (exacte tijd is afhankelijk van de wind). De expeditie met een gids kan beginnen! Ontdek de wandelpaden, het strand, de vogelhutten of de nieuwe uitkijktoren. In het informatiecentrum vindt u alle informatie over deze prachtige eilanden in aanbouw.

  • 17.00 terug naar de haven in Lelystad

  • 17.30 De bediening komt langs met borrelhapje 18.00 Na een fantastische ontdekkingstocht komt u weer terug in de haven van Lelystad

  • 18.30 Diner

  • 21.00 Einde

woe 28 aug

Extra bijeenkomst, Enschede, dagexcursie kamer Arnhem-Nijmegen Bezoek aan het Area Development Twente, de gebiedsregisseur voor de ontwikkeling van Luchthaven Twente en omgeving. Het tweede deel van de dag speelt zich af in het centrum van Enschede. Bezocht wordt de nieuwbouw van het ziekenhuis (MST) en een rondleiding door de historie van deze textielstad. Uiteraard is er ook eten en drinken.

di 10 sept

Kamer Amsterdam

  • 15.00 uur bezoek Startblok Elzenhagen in Amsterdam Noord.

  • 17.00 uur met de Noord-Zuidlijn naar de Zuidas voor een bezoek aan Circl.

  • 18:00 uur borrel en diner om de hoek van Circl.

di 22 okt

Bezoek aan de Dutch Design Week in Eindhoven, zie ook www.ddw.nl .

Programma:

  • 14.00 start op Strijp-S. Rondleiding architecture & public space. We eindigen de route in het centrum van Eindhoven.

  • 19:00 uur diner in De Kazerne, waar tijdens de DDW veel te beleven is.

Iedere deelnemer krijgt een DDW-ticket dat gedurende het gehele evenement (19 t/m 27 oktober) toegang geeft tot de DDW, gratis gebruik van design rides (kunstzinnige taxi’s) en de hop on hop off bussen. De meeste activiteiten vinden dagelijks plaats van 11:00 tot 18:00 uur.

Voor de liefhebbers start het programma al om 11.00 uur met een bezoek aan andere DDW-activiteiten.

do 12 dec

Kerstdiner in Stadskasteel Oudaen, Oudegracht 99, Utrecht

Fiona van ’t Hullenaar, directeur Vastgoed en Campus van de Universiteit Utrecht en daarnaast recent winnaar van de Green Leader Award, geeft een toelichting op het strategisch huisvestingsplan van de Universiteit.

In dit plan is de visie op de toekomst van de circa 150 universiteitsgebouwen weergegeven. De Universiteit wil de huisvestingskosten structureel omlaag brengen èn flink verduurzamen, en moet daarvoor lastige keuzes maken. Fiona kan dat als geen ander toelichten. Na afloop van haar verhaal is er uiteraard gelegenheid voor kritische vragen en goeie ideeën!

Programma:

  • 15.00 inloop

  • 15.30 toelichting strategisch huisvestingsplan UU

  • 16.30 borrel

  • 18.00 walking dinner


Activiteiten 2018

do 1 maart

Rondleiding De Ceuvel, speeltuin voor innovatie en creativiteit, Amsterdam Noord

woe 1 april

Kennismiddag hergebruik van bouwmaterialen, presentatie van Michel Baars van New Horizon. Ontvangst vanaf 15.30 uur, bij Stadsboerderij Uit je Eigen Stad, Marconistraat 39, Rotterdam.

vr 15 juni

Vastgoedmeesters Zomeruitje: zelf vliegen met professionele drones

  • 13:00 uur: introductie indoor met toelichting

  • 13.30 uur: demonstratie en zelf vliegen met de drones

  • 14.30 uur: verwerken vluchtdata

  • 15.30 uur: rondleiding door de hangar van AMTS

  • 18.00 uur: borrel en eten in Bergen op Zoom

Adres: Aviolanda Airospace, Vliegbasis Woensdrecht (Aviolandalaan 37 te Hoogerheide).

di 4 sept

Bezoek Novio Tech Campus (NTC) in Nijmegen. NTC biedt state-of-the art onderzoeksfaciliteiten en huisvesting voor ca. 60 vooral jonge ondernemers en onderzoekers in de sectoren Life Sciences, Health en High Tech.

  • 15.00 uur: ontvangst

  • 15.30 uur: introductie-lezingen door NTC en Kadans

  • 16.00 uur: rondleiding

  • 16.45 uur: discussie en vragen

  • 17.15 uur: borrel

do 1 nov

Den Bosch, thema Energietransitie. Aanvang 15.00 uur, locatie en programma volgen snel.

vr 7 dec

Vastgoedbal, dit jaar bij Stroom in Rotterdam. Aanvang 19.00 uur. Kaarten kosten €75 excl btw.


ACTIVITEITEN 2017

15 feb

Bezoek CHV Noordkade, Veghel

6 april

Bezoek Lelystad Airport, Lelystad

30 jun - 1 jul

Zomeruitje, vliegen met drones bij Aviolanda, Woensdrecht

5 sept

Bezoek Maasvlakte Plaza, Rotterdam

26 okt

Bezoek Park 15, Nijmegen

8 dec

Vastgoedbal, Rotterdam

Introductiebijeenkomst China

Op 4 februari vond een introductiebijeenkomst plaats voor de mensen die mee willen met de studiereis naar China. De bijeenkomst in het Utrechtse Louis Hartloopercomplex was goed bezocht en erg inspirerend.

Verslag ‘Inspiratiesessie China’

Onderwerp: China

Datum: 4 februari 2019

Aanwezig: Martijn Koppert
Harry Kroot
Iris van Veen
Andriaan van den Nieuwenhuizen
Hans Smeets
Rob Keijzer
Jan Luursema
Hans Kok (Holmes Lighting)
You Wang (Fontys, Lecturer Department International Business)
Tako Postma (INBO, architect bestuurder)
Jan Booij (Jan Booij advies)
Nienke Ris (gedeeltelijk)

Afwezig: Rene Jansen
Maarten Kamp
Paul de Ruiter
Birgitte Keijzer-de Jong


Aanleiding

In de zomer van 2018 ontstond tijdens een maaltijd het ambitieuze idee om een studiereis naar het
verre oosten (China) te organiseren. Een studiereis die de deelnemers inspiratie oplevert op het gebied
van vastgoed, stedenbouw, duurzaamheid en procesaanpak. Is er wat te leren van de Chinese
aanpak? Kan een studiereis met de vastgoedmeesters met hele verschillende ontmoetingen een
bijdrage leveren aan je persoonlijke ontwikkeling?
We hebben vervolgens op 4 februari een bijeenkomst georganiseerd om samen een plan op te stellen.
We hebben enkele ‘china-experts’ als gastsprekers uitgenodigd en zo meer kennis over het land en de
ontwikkelingen verzameld. Oftewel een goede ontmoeting in het Louis Hartlooper complex in Utrecht.


You Wang

coördinator minor China, Hogeschool Fontis en tevens recruitment studies China.
De eerste spreekster komt uit China en woont inmiddels 7 jaar in NL. Zij heeft
een korte introductie China verzorgd. We leren dat op hoofdlijnen China
overeenkomt met 220 X Nederland. Een groot deel van de bevolking woont
langs de ‘kust’ en de binnenlanden in het westen van China zijn dun
bevolkt. You Wang neemt ons mee naar de leefomstandigheden van haar oma in
Beijing, een zeer grote megastad. Haar oma heeft een klein appartement maar in
de grote stad met beperkt aanbod is de economische waarde zeer groot. Feitelijk is zij ook in €€€
miljonair. En met de inmiddels langdurige éénkindpolitiek is zij het enige kleinkind! Overigens is ook
het regelen van ouderenzorg erg duur, dit kan oplopen tot € 5.0000 á € 6.000,=/mnd. Opvallend is dat
de begrippen oom/tante en neef/nicht in China geen betekenis meer hebben. Feitelijk bestaan deze
niet of nauwelijks meer. Beijing is een stad met 7 (autostraat) ringen en een zeer grote bevolking. In
het centrum van Beijing is om veiligheidsredenen beperkte hoogbouw. In andere steden
van China is er veel meer. We leren van haar de verschillende stedenzones (greater city’s) en feitelijk
ontstaan er uit het gesprek een ‘drietal’ bestemmingsopties: Beijing (bestuurlijk), Shanghai (handel en
productie) en Shenzhen (elektronica productie).
You Wang verteldt over de shoppingsmalls en de betekenis daarvan voor de inwoners van China.
Feitelijk zijn het verblijfsgebieden voor de vrijetijd en is er een zeer groot aanbod van eten,
amusement, retail, sport, welness, etc.
Ook leren we dat de grond uitsluitend in erfpacht wordt uitgegeven. Voor wonen 70 jaar en voor zaken
40 of 50 jaar.

In het tweede deel leren we meer op de politiek van Xi, de nieuwe zijderoutes en de overstap naar
duurzame energie. Er wordt gewerkt met een ‘planeconomie’ en niet met een ‘poldermodel’. Dit
betekent dat als een besluit wordt genomen dit ook wordt uitgevoerd. Een verandering lukt ‘altijd’,
hoogstens duurt het iets langer.

China is ver weg, heeft heel veel inwoners en kent al decennia lang een spectaculaire economische
groei. Technologie is zo ver doorgedrongen in het dagelijks leven dat bedelaars geen doosje voor zich
hebben staan voor de muntjes, maar een shirt dragen met een QR-code. En wie als voetganger te
vaak door een rood verkeerslicht loopt, krijgt een boete thuis doordat camera's een gezichtsscan van
de overtreders maken. Er is ‘eigen’ internet technologie (Wechat) en de Amerikaanse Tech-giganten
hebben geen positie. Mogelijk is privacy een woord waar geen Chinese vertaling voor is?
In Beijing zijn er winters en kan het koud worden. Qua reisperiode is daarmee de winter minder
geschikt. Shanghai is gematigd en Shenzen heeft een subtropisch klimaat. In de zomer is het daar
mogelijk te warm.
In de bijlage bij dit verslag de presentatie van You Wang.


Tako Postma
achitect-bestuurder INBO, verantwoordelijk voor de activiteiten van dit
bureau in China

Tako Postma is bij INBO bestuurlijk verantwoordelijk voor de activiteiten in China.
Het bureau heeft een lokale vestiging en verzorgt creatieve ontwerpopdrachten.
Voor de uitwerking van projecten is een lokale licentienodig die INBO niet heeft.
Daarom wordt samengewerkt met lokale bureaus die dit verzorgen. Met circa 10 personen worden
vanuit een kantoor in Shanghai projecten verzorgd.

De INBO-China ontwikkelingen zijn In 2005 gestart toen circa 80 Inbo-adviseurs op studiereis naar
China zijn gegaan. Zij hebben in het kader van hun werk in Beijing en Shanghai een zoektocht naar de
essentie van hun vak gedaan. Het was een interessante reis vanwege de enorme dynamiek die alles
daar versterkt en uitvergroot.
In zijn bijdrage heeft Tako ons meegenomen in zijn waarnemingen. Hij vertelde over transitie
processen waarbij in een hele korte tijd de fietsers verdwijnen, alle scooters elektrisch werden, en over
de korte bouwtijden. Door met 3-shifts te werken op de bouwplaats is het bouwtempo ongelooflijk
hoog!

Hij vertelde dat er veel te zien is in China. Zijn kernboodschap is ‘ga erheen en verwonder je’. Kies een
focus en neem de tijd voor waarnemingen.
In de bijlage bij dit verslag de presentatie van Tako Postma.


Jan Booij
eigenaar Jan Booij Advies

Jan is actief met internationale bestuurlijke en management vraagstukken. Hij
heeft voornamelijk kennis en ervaringen in de zorgsector en is voormalig
bestuurder in de ouderenzorg in Nederland. Hij is sinds 1998 betrokken bij
ontwikkelingen in China.

China is heel groot en zeer dynamisch. Neem de tijd en, als je op studiereis gaat, kies een focus.
Er is heel veel en ‘onderdompeling’ in de cultuur kan fantastisch zijn. Jan adviseert ons om het boekje
“The world according to Xi’ te lezen. Het boekje is voor iedereen besteld alleen de aflevering was niet tijdig.
Dus dit volgt in de nazending.

Jan nam ons mee in de ontwikkelingen in de ouderenzorg. Rond 2035/2040 woont de helft van der
ouderen die in de wereld leven in China! Hoe zou de zorg daar kunnen functioneren? Jan Booij is actief in
exchange projecten. Feitelijk zorg hij voor verbinding en kennisdeling. Het maken van verbindingen kost
tijd en is waardevol.

We leren hoe regels kunnen werken. Boven de ‘gele rivier’ hebben huizen verwarming, eronder niet. Maar
ook een airco kan verwarmen, dus steeds meer huizen heb ook een beetje verwarming.


Conclusie
Het was voor alle aanwezigen een waardevolle middag/avond. Het was heel mooi om vanuit
verschillende perspectieven meer over China te leren. Er was variantie en de genoemde aspecten
waren leuk.
We nemen enkele heldere adviezen mee:
a. Kies een focus op een stad/gebied, bijvoorbeeld:
a. Greater Beijing
b. Greater Shanghai
c. Guangzhou / Shenzen
b. Neem de tijd om gewoon ‘waarnemingen’ te doen
c. Ga niet in discussie, onthoud je van een oordeel en/of mening en neem slechts waar!
d. Is een ontmoeting met onderwijs/universiteit een kans?
e. Neem een lokale Chinees sprekende reisleider
f. Bezoek een ‘shopping-centrum’ en ga daar vooral waarnemen
g. Kijk op straat
h. Ga in gesprek over je waarneming
i. …....